”Vi drömmer lite om att göra en TV-show. Tänk vilken grej – att få lyfta fram lärare som är fantastiska på bästa sändningstid!”

 

Philip Hjalmarsson, idrottslärare och poddare.


De två lärarna Anna och Philip blev trötta på den negativa bilden av den svenska skolan, synen på läraryrket och bestämde sig för att göra något åt saken. Hur skulle man kunna vända denna bild och istället vara med och skapa något positivt? Så föddes idén till Anna och Philips lärarpodcast, som nu är en av landets mest populära poddar.

Anna och Philip, vilka frågor lyfter ni i avsnitten? Vad är ert syfte med podcasten?
Syftet med vår podcast är att utmana bilden av den svenska skolan och utveckla den till något attraktivt. Idag får vi höra så mycket negativa saker om skolan, så vi tänkte ändra på den trenden! Nu är det dags att lyfta skolan och alla fantastiska människor som på ett eller annat sätt har med skolan att göra.

Vilka lyssnar på er podcast?
Vår huvudsakliga målgrupp är lärare och folk som på ett eller annat sätt jobbar med eller mot skolan, men det är även många föräldrar som lyssnar. Vi har mellan 2000-5000 lyssnare i veckan och är uppe i snart 80 inspelade avsnitt.

Kan er podcast vara med och förändra på något sätt i skolans värld, och i sådana fall hur?
Ja, vi kan påverka i debatten kring skolan. Vi ser och hör mycket som så ofta handlar om det som inte fungerar. Det blir en självuppfyllande profetia. Vi vet att om vi bara ser på det negativa, blir det aldrig en förändring. Börjar vi tala om skolan i positiv bemärkelse är vi säkra på att det kan vända. Vi har t.ex. träffat utbildningsministern och vi vet att det är många politiker som lyssnar på vår podcast.

Anna Sterlinger Ahrling, lärare och poddare.

Vem skulle vara drömgästen och varför?
Det var Fridolin till en början, för att det var viktigt att få med skolministern, men sedan när vi hade haft honom som gäst, så kom det nya personer som vi ville träffa. Allt från Kjell Enhager, Petter eller Niclas Zennström som grundade Skype och alla pedagoger som gör skillnad i Sverige. Nu börjar vi klura på nya drömgäster som vi vill ha med.

Ni är båda verksamma lärare. Vad har ni själva fått ut av erfarenheten med en egen podcast och era gäster?
Oj, SÅ mycket. Detta måste vara den bästa kompetensutvecklingen någonsin. Att varje vecka få sitta ner en timme med otroligt kompetenta personer är en ynnest. Vi har fått ut både nya kunskaper som pedagoger, tips till den egna undervisningen. Mer inblick i regeringen och andra verksamheter som Skolverket, SKL, med flera. Även erfarenheten att reflektera över sig själv på ett helt annat sätt.

Vad har ni för planer framöver för er podcast?
Vi önskar att kunna gå ner i tid och resa runt mer i Sverige för att kunna träffa alla lärare som hör av sig. Vi drömmer lite om att göra en TV-show. Tänk vilken grej – att få lyfta fram lärare som är fantastiska på bästa sändningstid!

Mer om Anna och Philips lärarpodcast:
Twitter: @annaochphilips

 

Lämna ett svar