Vem i skolans värld inspirerar dig?

Vinnande tankar – namnet på vårt inspirationsmagasin där vi har pratat med personer som på något sätt inspirerar i skolans värld. Vi vill vara med och lyfta de personer som gör det där lilla extra. Som kommit på en unik idé, tagit ett initiativ och/eller lyft våra elever till nya nivåer. Så läs och tänk efter, vem i skolans värld inspirerar just dig? Och vad kan du göra för att inspirera andra?
I det här numret av Vinnande tankar kan du bland annat läsa om:


”Sverige skall bli det ledande landet i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter och effekter i utbildningssystemet”

VD för branschorganisationen Swedish Edtech Industry, Jannie Jeppesen, berättar om nutid och framtid för den svenska skolans digitalisering och hur bolagsmedlemmar kan bidra på bästa sätt.

”Alla elever skall vara inloggade och igång inom 30 sekunder”
Oliver Lundgren, VD för Skolon, om lösningen som gör betydande skillnad i det digitala klassrummet.

Hur digital är du?
Testa dig själv i vårt digitaliseringsquiz – blir du traditionalisten, digitalisten eller mittimellan?

Allt om GDPR
Värdefulla tips från advokaten om vad du ska tänka på.

Programmera mera med Karin Nygårds
Programmering på schemat! Behöver jag som lärare få panik? Programmeringsexperten och SVT-profilen Karin Nygårds ger sina råd och tankar.

”Bara genom att jag projicerar text och bild på stor skärm när jag läser, så blir läsningen mer spännande för barnen”
Skolbibliotekarien Tobias Gard om hur man med digitala metoder kan väcka stor läslust hos eleverna – med goda resultat som följd.

Så kan du använda sociala medier för att nå ut till eleverna
Prisade superläraren och instagramprofilen Magister Nordström om sitt arbetssätt med sociala medier som gjort succé både i och utanför klassrummet.

Alla artiklar hittar du här.

 

 

Skolon och GDPR – information om dataskydd och hur vi hanterar personuppgifter

25 maj är här och det innebär att den nya dataskyddsförordningen, GDPR, har trätt i kraft (vilket troligtvis inte undgått någon).

På Skolon värnar vi om den personliga integriteten och eftersträvar alltid en hög nivå av dataskydd. Vi har under en lång tid arbetat för att möta GDPR på bästa möjliga sätt, för både användare och innehållsleverantörer. Du kan läsa mer om vårt arbete här.

 

Vad du som lärare bör tänka på kring GDPR

25 maj träder den nya dataskyddsförordningen GDPR i kraft och det innebär att skolor och kommuner behöver se över sin hantering av personuppgifter. Vad bör du som lärare tänka på kring GDPR? Här ger Johanna Karlén, programansvarig för skolans digitalisering på SKL, sina tips.

Johanna Karlén är programansvarig för skolans digitalisering på SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ett av ämnena som diskuterats flitigt under 2017 och 2018 är den nya dataskyddsförordningen, GDPR, som ersätter tidigare PuL. Det innebär att skolor, kommuner, företag och övriga som behandlar personuppgifter nu behöver se över och dokumentera hanteringen av de personuppgifterna som finns. Det finns många riktlinjer, guider och hjälpmedel kring hur ledare, chefer och rektorer kan tänka kring GDPR, men vad bör läraren som arbetar i klassrummet tänka på?

”Du ska kunna luta dig mot olika riktlinjer som finns på skolan eller i kommunen”

– När det gäller GDPR eller dataskyddsförordningen och dig som lärare, så tänker jag att du behöver ha lite koll på just vad det handlar om, t.ex. personuppgifter och vilka personuppgifter du hanterar i olika IT-tjänster. Men det är inte du som lärare som ska ha stenkoll, utan du ska kunna luta dig mot olika riktlinjer som finns på skolan eller i kommunen. Däremot så tänker jag att om du hittar någon cool app eller bra IT-tjänst som du hittar när du sitter och planerar, så ska du ganska enkelt kunna avgöra “Är den här okej eller inte?”. Det kan man göra genom att man funderar på vilka sorts uppgifter man registrerar och inte. Märker man att “oj, här är det ganska mycket personuppgifter”, då går man vidare och pratar med den som är ansvarig på skolan, berättar Johanna.

”Det är viktigt att du vet lite kring vad dataskyddsförordningen är”

Med andra ord ska du som lärare kunna följa exempelvis en policy för arbetet kring GDPR, men ändå veta vad den nya dataskyddsförordningen innebär på ett konkret sätt. Johanna avslutar:

– Det är viktigt att du vet lite kring vad dataskyddsförordningen är, vad personuppgifter är och hur du får lov att hantera dem i skolans olika tjänster. Att du känner dig lugn med att du vet hur du ska hantera e-posten. Till exempel när du får e-post från en förälder: om du får lov att skicka det vidare, var du ska spara det eller om du ska radera det. Så tänker jag!

Läs mer:

SKL:s sidor om skolan & GDPR
Johanna Karlén på Twitter

Grattis, Skolonbloggen – här är populära digitaliseringsnyheter från året!

Idag fyller Skolonbloggen år!
Det firar vi med att dela med oss av några av de populäraste inläggen från året som gått:

 

Lansering av Skolon 4.0 – 8 nyutvecklade funktioner för ännu enklare digitalt lärande

Skolon lanserade på SETT 8 nya funktioner som innebär att det blir ännu smidigare för lärare och elever att arbeta digitalt, följa upp resultat och effektivt arbeta med skolans lärplattform och integrationer till Microsoft och Google. Digitalt lärande har aldrig varit enklare!

Läs inlägget här.
Läs och se mer av funktionerna på vår sajt om Skolon 4.0 här.

 

GDPR-tips till skolor och kommuner från advokaten

Att GDPR är en av årets mest aktuella frågor syns i statistiken – ett av årets mest lästa inlägg är när advokat Fredrik Engström ger sina tips kring vad skolor och kommuner bör tänka på i sitt arbete inför GDPR som träder i kraft 25 maj.

Läs inlägget här.
Se filmen med advokat Fredrik Engström här.

 

Hantera 1000 digitala skolverktyg och läromedel på samma ställe – såhär enkelt är det

Möjligheten att få veta mer om hur en skola kan samla digitala verktyg och läromedel från olika leverantörer på ett ställe lockade många läsare. Samla verktygen ni redan har, hitta, testa och köp nya, samt hantera alla licenser på ett ställe – busenkelt!

Läs inlägget här.

 

Skolans digitalisering tar fart 2018 – tre punkter att ha koll på

Digital kompetens stärks i läroplanen, bland annat genom införande av digitala prov, programmering som en del av grundämnena, fokus på källkritiskt arbete och GDPR som ersätter tidigare PuL. 2018 blir verkligen digitaliseringens år, vad innebär nyheterna?

Läs inlägget här.

 

 

Programmering på schemat 2018 – tips och råd från experten Karin Nygårds

Programmering blir, som nämnts ovan, en del av matematik och teknik och många lärare har enligt undersökningar visat sig oroa sig för vad det innebär Måste man vara ett teknikproffs eller inbiten programmerare för att hänga med? Vi frågade experten Karin Nygårds, lärare och känd från SVT-programmet ”Programmera mera”!

Läs inlägget här.

 

Digilär lanserar tusentals djuplänkar i Skolon

För skolor som använder Digilärs populära och heldigitala läromedel, så blir det nu ännu smidigare att komma åt just den sida, stycke eller kapitel som man önskar att nå! Djuplänkar ger nämligen användaren möjlighet att direkt hamna där man vill i ett digitalt läromedel, samt med ett knapptryck dela med sig av information till lärare, elever eller som innehåll i exempelvis en läxa. Supermart!

Läs inlägget här.

Rekordstort intresse för Nordiska Skolledarkongressen, ses vi där?

Roliga nyheter – intresset för Nordiska Skolledarkongressen är i år rekordstort!

Tvådagarskonferensen är slutsåld sedan länge och nu är det inte långt kvar till att 1500 skolledare samlas på Svenska Mässan i Göteborg för att dela erfarenheter och hitta ny inspiration.

Skolon kommer också att vara på plats och du hittar oss i monter H00:01, där vi i år kommer att lägga stort fokus på GDPR och datasäkerhetsfrågor. Passa på att se vårt datahanteringsverktyg live och ställa frågor till våra experter!

Visst syns vi i Göteborg?

Fortsatt stark tillväxt för Skolon i Sverige

PRESSMEDDELANDE
Tillväxttakten för Skolon i Sverige har fortsatt att öka steg för steg. Bara i januari månad har över 24 000 nya användare tillkommit i plattformen efter att en rad nya skolhuvudmän valt att teckna avtal med Skolon.

– Anledningen till varför vi växer allt fortare är att vi verkligen har påvisat att Skolon sparar tid i klassrummet och att användandet av digitala skolverktyg blivit betydligt enklare. Den unika GDPR-lösning vi lanserade i höstas har också visat sig fylla ett konkret och stort behov för våra skolhuvudmän, berättar Oliver Lundgren, VD för Skolon.

Den nya nationella strategin kring skolans digitalisering gör också att fler huvudmän har ökat sitt fokus på användandet av digitala skolverktyg och hur detta kan förenkla för lärare och elever i det dagliga skolarbetet.

– Vi ser att de huvudmän som väljer Skolon söker en långsiktig och komplett lösning när det gäller åtkomst, hantering och användande av digitala skolverktyg, eftersom de ser att deras inköp och därmed användande av både digitala läromedel och andra verktyg kommer öka betydligt framöver. Att arbeta med Skolon blir ofta en del av skolhuvudmannens digitaliseringsstrategi, vilket gör det möjligt för oss att arbeta långsiktigt med att stötta dem i deras utveckling, avslutar Oliver.

Här kan du se dagens pressmeddelande i sin helhet.

GDPR-tips till skolor och kommuner från advokaten

GDPR, eller dataskyddsförordningen som den heter på svenska, är en ny lagstiftning som träder i kraft den 25 maj 2018. Den berör hur offentliga myndigheter och företag får behandla personuppgifter om sina kunder eller sina elever, om det gäller en skola. Syftet är att se till att enskilda individer inte blir kränkta genom personuppgiftsbehandlingen.

Fredrik Engström är advokat på Engström & Hellman Advokatbyrå i Göteborg och berättar att det finns en hel del som en skola eller kommun behöver att tänka på inför införandet av den nya dataskyddsförordningen:

– Det skolorna behöver göra nu är att inventera de personuppgifter som man idag behandlar i sin verksamhet. Kontrollera och dokumentera med vilket stöd man behandlar dem och hur länge de kommer att sparas i verksamheten.

Kommunen och skolorna behöver också se över sin datasäkerhet, så att det lever upp till dataskyddsförordningens krav.
– Det betyder bland annat att man måste se till att man har system för att skydda uppgifter från åtkomst från obehöriga och att man har system för att kartlägga dataintrång eller personuppgiftsincidenter, poängterar Fredrik.

Tre konkreta GDPR-tips från advokat Fredrik Engström:
1) Se över avtal

Se över avtal som skolan har med externa leverantörer, t.ex. privata företag som levererar lärplattformar eller lärverktyg på internet eller på annat sätt, samt hur de tar emot personuppgifter från skolan. Det är viktigt att kommunen ser till att alla sådana externa leverantörer uppfyller lagens krav. Gör de inte det, kan kommunen i slutändan riskera att drabbas av sanktioner.

2) Inventera

Tänk på att i god tid inventera den personuppgiftsbehandling som sker idag, så att skolan får en god uppfattning om vilka uppgifter som behandlas, med vilket stöd som de behandlas och hur länge de sparas. Den här inventeringen bör skolan också dokumentera, så att man sedan kan jämföra den med lagens krav och kontrollera att man uppfyller den.

3) Börja i tid

Lagen träder i kraft den 25 maj 2018 och då måste allting vara på plats. Även om det kan kännas som att det är gott om tid kvar, så går tiden alltid snabbare än vad man tror. Så se till att börja på en gång och framför allt – ta hjälp om ni känner att ni inte klarar av att tyda de komplicerade lagbestämmelserna.

Se även vår film om datasäkerhet här.

Skolans digitalisering tar fart 2018 – 3 punkter att ha koll på

Skolans digitalisering tar fart 2018 och det innebär flera nyheter för skolledare, lärare och elever.
Vad tycker du om förändringarna?

Den digitala kompetensen stärks i läroplanen

Skolan har i uppgift att utveckla elevers digitala kompetens och nu har regeringen beslutat om att denna punkt styrks i läroplanen för grundskolan och gymnasiet.

Revideringen av läroplanen innebär bland annat:
– Att programmering införs som ett tydligt inslag i flera olika ämnen i grundskolan, framförallt i teknik- och matematikämnena.
– Att stärka elevernas källkritiska förmåga.
– Att eleverna ska kunna lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med användning av digital teknik.
– Att arbeta med digitala texter, medier och verktyg.
– Att använda och förstå digitala system och tjänster.
– Att utveckla en förståelse för digitaliseringens påverkan på individ och samhälle.

Läs mer om regeringens beslut här.

Digitala nationella prov blir verklighet

På uppdrag av regeringen har Skolverket fått i uppgift att se till att de nationella proven digitaliseras och att det görs enligt ett gemensamt ramverk, så att proven blir tillgängliga, likvärdiga och användarvänliga för alla. Detta ramverk gör också att man beslutat om att införa en extern bedömning, som gör att de digitala proven avidentifieras och rättas av någon annan än den lärare som eleven har. Det innebär att alla elever får en rättvis bedömning av sitt prov.

Med start från höstterminen i år, så kommer det att genomföras en försöksverksamhet, vilket innebär att de digitaliserade proven och extern bedömning införs steg för steg. År 2022 ska de digitala proven vara fullt införda.

Läs mer från regeringen om de digitala proven här.

GDPR – ersätter PUL

Den nya dataförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) gäller för alla organisationer inom EU som på något sätt hanterar personuppgifter, däribland skolor och kommuner.

Syftet med den nya förordningen, som ersätter tidigare PUL, är att skydda medborgarnas persondata, t.ex. vilka uppgifter som en organisation har om en individ, i form av personnummer, adresser, bilder eller andra uppgifter som kan identifiera en person. Individen får nu rätten till tydlig information om hur användardatan hanteras och möjlighet att ändra uppgifter, få information flyttad eller raderad. Detta gör bland annat att organisationer måste förstärka sitt arbete gällande säkerhet, vilken information man sparar och varför. Man måste också se till att ha rutiner för eventuella incidentrapporteringar, om t.ex. intrång skulle inträffa.

Om en organisation bryter mot den nya förordningen riskerar man höga bötesbelopp.
Förordningen börjar gälla den 25 maj 2018.

Läs mer om GDPR från Datainspektionen här.

Se filmen med GDPR-tips från IT-chef Ole Lidegran här.

3 steg som visar hur enkelt skolan får full kontroll på sin användardata

Skolons datahanteringslösning ger skolan och/eller kommunen möjlighet att få full kontroll på användardatan. Då Skolon samlar över tusen digitala verktyg på en gemensam plats, får skolan också möjlighet att hantera alla dessa på ett och samma ställe, samt få en tydlig överblick över användardatan – ända in på individnivå.

Hur går det till?
Följ med nedan:

Med Skolons datavisualiseringsverktyg blir det möjligt att i en enda översikt se, hantera och kontrollera användardatan för en skola och/eller kommun. Allting samlat – på en och samma plats.

Det är också möjligt att gå in på individnivå: se vilken användares data som finns i vilka verktyg och hos vilka leverantörer.

I en tydlig översikt kan skolan/kommunen på egen hand stoppa och radera användardata, samt med ett klick få ut färdiga rapporter för vilken användarinformation som finns var, vilket innebär full kontroll – på ett par sekunder.

Med hjälp av Skolons datahanteringsverktyg, får skolan och kommunen möjlighet att få full kontroll datan i alla kopplade skolverktyg oavsett leverantör, synkat direkt till och från lärplattform och elevregister – vilket följer den nya dataskyddsförordningen med ökade krav på personuppgiftsbehandling.

Skolons nyårskarameller: Spännande nyheter från 2017


Ett skepp kommer lastat med nyårskarameller från Skolon! 2017 har varit ett mycket händelserikt och spännande år för Skolon! Som sig bör vid årets slut, så kommer här en sammanfattning och ett urval av årets viktigaste nyheter med tillhörande länkar.

Skolon är med och grundar branschorganisationen för svensk edtech: Swedish Edtech Industry

Skolon lanseras i Norge

Natur & Kultur lanserar efterlängtade djuplänkar till sina digitala läromedel i Skolons bibliotek

Skolon och Sanoma Utbildning inleder samarbete

Skolon når 1000 digitala skolverktyg i biblioteket

Flera kommuner i veckan beslutar sig för en digital helhetslösning med Skolon

Skolon och digitala provsystemet Dugga inleder samarbete

Skolon släpper datahanteringsverktyg för GDPR

Skolon lanserar bred GDPR-kampanj

Sök i bloggen

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Användare & kommuner
Inspiration & kunskap
Mässor/events
Nyheter/media
Partners
Tips & trix
  • Kategorier