”Jag har en vilja att sprida känslan av att kunskap är coolt”

FEM SNABBA
Vem: Micael Hermansson
Vad: Inspiratör och idémakare till ”Grej of the day”

mickehermansson
Micael Hermansson. Foto: Studentlitteratur.

1. Vad är Grej of the day?
Grej of the day, GOTD, är en serie av vad man kan kalla mikrolektioner och som kickstartar dagen för eleverna. Läraren väljer ett ämne som blir dagens grej för eleverna att lära sig mer om. 8-10 minuter per dag och ämne kan räcka för att väcka ett stort intresse och nyfikenhet hos eleverna!

2. Hur kom du på idén med GOTD?
Jag behövde något som tog mig förbi muren av ”jag vill inte” och ”måste vi?” i klassrummet. Jag testade många olika idéer och GOTD fungerade från dag ett. Vill man som lärare få tips på ämnen man kan inleda dagen med, så finns otaliga tips i Facebookgruppen ”Grej of the day”.

3. Vad har du fått för gensvar från eleverna?
”Det jag gillar mest med skolan!” har jag fått höra. Jag har också märkt ett större intresse för skolan generellt. Större allmänbildning, ökat intresse för nyhetsbevakning och en ny förmåga för att kunna länka kunskap – att man märker att kunskap hör ihop.

4. Du är ute och föreläser om GOTD. Vad får du för gensvar från publiken, från lärare och andra som du möter?
Det är fantastiskt att få föreläsa. Gensvaret är jättebra och numera gör jag ju det på heltid, så jag lägger ner massor med tid och kraft på att just det mötet ska bli väldigt roligt, spännande, lärorikt och bra. Jag har en vilja att sprida känslan av att kunskap är coolt.

5. Om man som lärare har en idé, precis som du hade under din tid som lärare, hur förverkligar man den? Hur går man från tanke till handling?
Det handlar, som så ofta, om att våga TRO. Att inte fastna i något slags ”inte ska väl lilla jag”. Våga testa, ta kontakt med människor som kan mer. Bestäm dig för att ge det en ärlig chans. Det gäller att våga tänka lite annorlunda ibland – det är då det kan hända riktigt fantastiska saker!

dagens-grej

Lämna ett svar