Hur ökar vi teknikintresset för tjejer?

TRE SNABBA MED SOFIA VIKLUND FÖR MAKERTJEJ


Namn:
Sofia Viklund
Vem är du: Datatjej på arbetstid, analog kulturtant på fritiden. Utbildad medietekniker. Tidigare arbetat som lärare och programansvarig på Blekinge tekniska högskola och grafiker på SVT.
Yrke: Kommunikatör.

Sofia Viklund.

TRE SNABBA
1. Du är involverad i något som heter Makertjej. För den som inte känner till Makertjej sedan tidigare, vad är det?
– Makertjej är ett nationellt nätverk för makerspace-tjejer. Makertjej står för skaparglädje och deltagarkultur. Under namnet Makertjej vill vi ordna workshops, sprida skapande projekt och öppna upp för inspirerande samarbeten; allt med syfte att introducera fler tjejer till den spännande makerrörelsen. Makertjej riktar sig till alla makertjejer i Sverige, oavsett juridiskt kön, bakgrund och tidigare kunskap!

2. Hur kan vi öka tjejers intresse för teknik och t.ex. programmering?
– Genom kvinnliga förebilder. Om du vill att fler tjejer ska komma till din workshop, boka en kvinnlig workshopledare/föreläsare/lärare, etc. Ha tjejträffar. Kör techjunta bara för tanter eller mamma/barn-robotprogrammering. Fråga tjejerna vad de är intresserade av att göra. Ibland kan det passa att ha workshops med mer tjejigt kodade teman, t.ex. 3D-printa smycken eller annat teknikpyssel.

3. Vad kan du ge för tre konkreta tips för hur vi verkligen kan öka intresset?
1. Anställ tjejer.
2. Boka tjejer.
3. Lyssna på tjejer.

FAKTA
Runt om i Sverige finns föreningar som tillhör Makerrörelsen. De driver verkstadsliknande lokaler som kallas Makerspace. Ett Makerspace är en plats där vem som helst skall kunna komma och arbeta på sina eller andras projekt, dela erfarenheter och kunskap, samarbeta eller bara bolla idéer med varandra. I ett Makerspace finns verktyg, maskiner och arbetsyta för att arbeta med projekt som ofta handlar om tekniker som programmering eller 3D-printing, men även andra material och metoder som till exempel textil och virkning. Syftet är att inspirera till unga tjejers skapande.

Vill du veta mer om Makertjej? Läs mer här.

Lämna ett svar