”En verklighetsförankrad undervisning genom att hålla en tät kontakt med forskare och näringsliv är något som jag strävar efter”

INSPIRATÖR I FOKUS

Vem: Hanna Orrling, gymnasielärare i biologi på ProCivitas Privata gymnasium i Helsingborg. Utsedd till ”Årets lärare” på Lärargalan 2016.

Ålder: 34.
Bor:
Lund.
Tror på:
Hårt arbete och ibland lite tur.

Hej Hanna! Du fick utmärkelsen ”Årets lärare” på Lärargalan augusti 2016. Hur känns det?
Helt fantastiskt! Så häftigt att mina elever tagit sig tiden att skriva om mig. Jag känner mig oerhört hedrad och glad.

Det är dina elever som har nominerat dig. Varför tror du?
Nu kan jag ju inte svara för dem, men av de nomineringar jag läst så verkar det som att de uppskattar mitt engagemang och min passion för ämnet. Sättet jag förmedlar mitt ämne verkar gå hem. En verklighetsförankrad undervisning genom att hålla en tät kontakt med forskare och näringsliv är något som jag strävar efter.

Vad kännetecknar en bra lärare?
Jag har valt att titta tillbaka på min egen skolgång och se vilka lärare som jag uppskattat. Deras inspiration, tydliga ledarskap och förmåga att sprida glädje över undervisningen är egenskaper som jag försöker använda mig av. Sedan tror jag på en lärarkår med blandad undervisningsstrategi. Det finns inget recept för hur en bra lärare ska vara. Det är ett oerhört komplext yrke och jag tror lärarens förmåga att vara flexibel, lyhörd för vad som funkar för gruppen är bland det viktigaste. Ena lektionen kanske kräver ett tydligare ledarskap från mig, medan den andra lektionen behöver mer praktisk tillämpning.

Utöver en gala för läraryrket, hur lyfter vi våra viktiga lärare på bästa sätt?
Lita på dem! Låt dem vara pedagoger och få gå loss i klassrummet.

Hur har du tagit dig dit du är idag, hur har du hittat inspiration?
Mina kollegor på ProCivitas är fantastiska! Vi lär av varandra och utmanar varandra. Jag har själv vuxit oerhört mycket av att jobba här i fem år.

Vad är det bästa med läraryrket?
Att man kan få vara med och påverka ungdomars framtid. Att de ännu inte är formade och att du som lärare kan vara en del av den processen. Det tycker jag är coolt!

Lämna ett svar