”Därför vill jag skapa en syn på läraryrket där personer drömmer om att utbilda sig till lärare och är stolta över att bli lärare”

12565638_10153923712614489_6802653118071223952_nHej, Beata Kull!
Du är initiativtagare till Lärargalan som är en gala som vill uppmärksamma det viktigaste yrket vi har: Sveriges lärare. Hur fick du idén till Lärargalan?
Jag fick idén när jag var i USA och spelade tennis, då jag åkte runt till lite olika skolor i landet och den generella uppfattningen jag fick var att lärare var mer hyllade och respekterade i USA.

Ett klart exempel är om man söker på ”teacher” på Google, kontra ”lärare” på Google. Den engelska sökningen visar bilder på engagerade och drivna personer som undervisar, medan en svensk sökning visar tecknade lärarfigurer. Jag tycker att detta är allvarligt, då lärare sätter grunden för all kunskap i Sverige. Lärare påverkar vår nästa generations utbildning, kunskap och framtid. Därför vill jag skapa en syn på läraryrket där personer drömmer om att utbilda sig till lärare och är stolta över att bli lärare. Det är viktigt att duktiga personer attraheras till att söka lärarlinjen och känner att det är prestigefyllt jobb. Samtidigt vill jag skapa riktlinjer inom läraryrket om vad en bra lärare är. Riktlinjer som kommer från elevernas, samt lärarnas synvinkel.

Vem kan vara med att nominera och hur går omröstningen till?
Alla gymnasieelever kan nominera sin favoritlärare i gymnasiet. Vi börjar med gymnasielärare detta år, med målet att skapa ett pris som sträcker sig till alla lärare nästa år.

Vad har du fått för gensvar när du har spridit ordet om Lärargalan?
Riktigt bra mottagande och över förväntan, vilket är SÅ kul! Många inser att detta är en viktig fråga att ta tag i och går gärna in direkt och hjälper till. Många elever hör även av sig genom att bidra med att hjälpa till volontärt, o.s.v.

Vad tycker du kännetecknar en bra lärare?
En lärare som ser varje individ, och sätter upp tydliga mål om hur hen kan utvecklas.

Har du själv någon lärare från din egen studietid som du skulle vilja uppmärksamma och varför?
Jag har många lärare från min studietid. Min första lärare i lågstadiet var Eila Eskola. Hon såg att jag var blyg och satte därför upp mål om hur jag kunde bli mer delaktig i lektionen och tro mer på mig själv. En annan lärare var Titti Lindborg som var min mentor i gymnasiet. Hon såg verkligen mig. När jag nämnde att jag var dålig på något, sa hon alltid att jag skulle fokusera på det som jag var bra på. Det har jag tagit med mig till livet idag.

Lärargalan nominera
Klicka på bilden för att komma till nomineringen!

 

Lämna ett svar