Verktyg i fokus: Frilansspelet

Louise Lindbom, Frilansspelet blogg
Louise Lindbom, grundare av Frilansspelet.

I vår serie ”App i fokus” får vi lära känna bibliotekets appar lite mer. Denna gång är den utvalda appen Frilansspelet, så vi tog en pratstund med grundaren Louise Lindbom. Louise, med en enda mening:
Vad är Frilansspelet?
Frilansspelet lär ut ett entreprenöriellt förhållningssätt.

Hur fungerar Frilansspelet?
Frilansspelet är ett webbaserat läromedel i form av ett spel. Varje användare har en egen licens och spelar mot en virtuell värld av beställare. Man spelar om saldo, kunder, kontakter och anseende. Läromedlet bygger på pedagogiken ”Learning by doing”, även kallad upplevelsebaserat lärande. Eleven lär sig nya förmågor under spelets gång.

Vem kan använda Frilansspelet?
Frilansspelet är för lärare och studenter på högskolor och universitet, folkhögskolor, yrkeshögskolor och intresserade gymnasieskolor. Det fungerar utmärkt med metoder som ”Flipped Classroom”. Läraren har en egen lärarlicens och tillgång till ett lärarstöd med tips på hur Frilansspelet kan användas. I lärarlicensen är det lätt att följa upp varje elevs utveckling och arbetsinsats. Det ger också en möjlighet för läraren att stämma av mot kursens eller momentets lärandemål.

FriilansspeletHur föddes idén till Frilansspelet?
Idén till Frilansspelet föddes en vårdag 2011 på Umeå universitet. Tillväxtverket utlyste bidrag för att implementera entreprenörskap i kulturella och kreativa utbildningar. Jag hade länge gått och funderat kring entreprenörskap och hur jag på ett effektivt sätt skulle kunna lära ut det till studenterna. Då kläckte jag idén: vore det inte toppen med ett datorspel där studenter kunde träna på frilanslivets alla utmaningar?

Hur kommer det sig att Frilansspelet ville vara med i Skolon?
Vi tyckte att Skolons idé att samla alla digitala verktyg på ett ställe var lysande. Vi har inte tidigare hittat någon distributionsform som har passat Frilansspelet, eftersom det är ett helt nytt läromedel i sitt slag. Nu ser vi fram emot att Skolon ska hjälpa oss nå ut till skolorna med information om det nya läromedlet Frilansspelet.

FrilansspeletGoodlearning_Spelrum

FrilansspeletGoodlearning_Bokningskalender
Frilansspelet innehåller en avancerad planeringskalender. Eleven lär sig aktivt vikten av att ha koll på sin planering för att lyckas i spelet.

Lämna ett svar